VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Staatsschuld ING nu kwart van de beurswaarde

In pogingen om van de staatssteun af te komen vindt ING nieuwe hobbels op de weg. Door de lage koers van het aandeel heeft de rekening bij de staat nu al de omvang van een kwart van wat het concern op de beurs waard is.

Tijdens een bijeenkomst voor analisten herhaalde ING het nog maar eens: de bankverzekeraar wil dit jaar opnieuw wat verder loskomen van de Nederlandse Staat door een deel van de staatssteun af te lossen.

Het geld daarvoor moet komen van de opbrengst van de verkoop van het Amerikaanse deel van de internetbank ING Direct, dat eerder dit jaar voor 9 miljard dollar werd verkocht aan het Amerikaanse Capital One.

Spaanse zorgen beheersbaar
De blootstelling van ING aan Spanje is echter een groeiend punt van zorg voor de aandeelhouders, die het aandeel de afgelopen week sterk zagen dalen op de Spaanse problemen en weer zagen opveren toen het tijdelijke steunpakket van 100 miljard euro er was.

Topman Jan Hommen deed niet voor niets een oproep Spanje niet te laten vallen, zo blijkt uit de cijfers. ING had aan het eind van het eerste kwartaal voor 18,4 miljard euro aan kredieten uitstaan in Spanje, waarvan ongeveer de helft in woninghypotheken.

Het goede nieuws is dat daarvan slechts 0,7 procent ‘non-performing' zou zijn, een goed behapbaar percentage dat aanzienlijk lager ligt dan het landelijk gemiddelde van 3 procent.

Daarnaast staat er echter voor 2,7 miljard uit aan financiering van commercieel onroerend goed (winkels en kantoren). Hier zijn de problemen wat groter: 18 procent betaalt niet of onvoldoende terug.

Compromis
ING wil de staatssteun zo snel mogelijk aflossen, maar wel op voorwaarden die acceptabel zijn voor alle belanghebbenden. Bovendien mag de kapitaalpositie niet verder worden uitgehold. De problemen in Spanje dragen er niet toe bij dat ING de staatssteun zomaar af kan betalen.

ING heeft er veel voor over om zich aan de vernederende staatssteun en de daarmee gepaard gaan de bemoeienis te kunnen onttrekken. De Nederlandse Staat heeft nog 3 miljard euro tegoed van ING, plus een boete van 50 procent.

Dat komt dus neer op 4,5 miljard euro en dat zou een flinke deuk in het eigen vermogen slaan. 4,5 miljard is tegenwoordig ook een kwart van de beurswaarde van de eens zo machtige bankverzekeringsgroep.

ING kreeg ooit de bijnaam ‘het ministerie van Geld', zoals Shell vaak het ministerie van Olie wordt genoemd. Die bijnaam valt niet vaak meer te horen.

Recordboete
De bankverzekeraar zucht niet alleen in Europa onder het juk van bemoeizuchtige toezichthouders. Eerder deze week kreeg ING een recordboete van 619 miljoen dollar in de Verenigde Staten omdat de bank jarenlang via allerlei filialen in de wereld bewust op grote schaal handelssancties tegen landen als Cuba en Iran geschonden heeft.

ING zei zelf ‘nauw en constructief' te hebben samengewerkt met de autoriteiten, maar die denken daar anders over. Uit juridische documenten blijkt dat de bank niet goed meewerkte bij informatieverzoeken.

De onwelwillende houding levert het concern nu de hoogste boete op die ooit is opgelegd wegens dit soort feiten. In euro's komt de boete neer op een half miljard, dat is toch een vol procent van het eigen vermogen van ING Groep. Aandeelhouders vinden dat zonde van hun geld.  




Gerelateerde artikelen